Kolesarjenje na Zasavsko sveto goro

Maj 22, 2017 Avtor: admin Kategorija: kolesarjenje

Zasavska sveta gora.

Mojca na vrhu.

Deževno soboto sva izkoristila za druženje s sorodniki in počitek. Danes pa je bilo napovedano lepše vreme. Kaj drugega bi lahko počela kot odkolesarila malo naokoli. Odločila sva se, da se odpeljeva na Zasavsko sveto goro. Pred leti sva se že povzpela na vrh iz smeri Vidrge. Danes pa sva se odločila, da preveriva kakšen je vzpon iz vasi Mošenik ob reki Savi. Ker sva zadnje čase že veliko prekolesarila sva se odločila, da se bova kar pošteno vzpenjala. Tako sva se najprej povzpela na Pečarja od koder sva se spustila v Besnico. Skozi dolino Besnice sva se povzpela na Trebeljevo. Od tam sva se spustila proti Štangarskim Poljanam. Med čudovitim spustom sem srečal prijatelja Robija iz mladosti. Na hitro sva izmenjala nekaj besed in se dogovorila za kakšno skupno kolesarjenje v bližnji prihodnosti. V dolini je močno pihalo in do Litije sva imela kar pošten veter v prsa. V Litiji sva prečila most čez Savo in se po desni strani odpeljala do vasi Mošenik. V Mošeniku pa se je začel vzpon, ki naju je popolnoma navdušil. Vzpenjala sva se po strmi cesti, ki je skoraj brez prometa. Povsod naokoli je bil gozd in drugo zelenje in res se je bilo prijetno vzpenjati. Kmalu sva pribrcala na cesto kjer sva zavila levo v smeri Rovišča. Po nekaj deset metrih pa sva zavila desno v gozd. Začel se je strm vzpon proti vasi Golče. Zdi se mi, da že dolgo nisem kolesaril v tako strm in hkrati dolg klanec. Na trenutke se je zdelo, da se kar ne bo končal. Na srečo ni bilo preveč vroče za kar je poskrbel severni veter, ki je lepo hladil ozračje. Končno sva prisopihala v Golče in, ko sva že mislila, da je s strmim klancem konec sva se morala kar še nekaj časa vzpenjati. Strmina je popustila, ko sva prispela na vzhodno stran Roviškovca. Še kakšen kilometer in sledil je zadnji strm, a kratek vzpon na Zasavsko sveto goro. Na vrhu je kar močno pihalo zato se nisva dolgo zadrževala. Spustila sva se do doma in si privoščila radler. Zaradi vročine in vetra sva bila pošteno žejna. Po premoru sva se spustila do vasi Vidrga in nadaljevala v smeri Moravč. V Kandršah pa sva zopet zavila levo in se povzpela do geometričnega centra Slovenije, vasi Slivna. Iz Slivne sva nadaljevala pot proti Križevski vasi. Ves čas sva vozila čez vasi gor in dol. Vzponi in spusti se kar niso hoteli zaključiti. Iz Križevske vasi pa sva se le začela spuščati proti Dolskemu. Vsi vzponi so naju močno zažejali in v Dolskem sva se ustavila v Afroditi ter spila veliki kozarec vode in brezalkoholno pivo. Lepo napojena sva brez težav odbrcala še do Polja. Garmin nama je na koncu naštel 86 kilolmetrov in 2200 metrov vzpona. Vse bolj sva navdušena nad Posavskim hribovjem kjer ni gneče in gostega prometa, klanci pa so tisti pravi, strmi in obdani z zelenjem. 🙂

Pečar

Zapuščava Ljubljano in se vzpenjava na Pečarja.

Klanci niso od muh.

Veter nama piha direktno v prsa zato se Mojca poskuša spremeniti v raketo.

Na zidu so meritve, ki označujejo kdaj je Sava bila najvišja. Dosedanji rekord je dne 02.11.1990, ko je voda prišla skoraj do vrha nadvoza.

Čudovit vzpon. Obdaju naju mir, zelenje in tišina.

Zelenje vsepovsod.

Vas Golče z ekstremno strmim vzponom.

Na vrhu

Vzpon proti Slivni.

Makadam skozi kamnolom.

Še malo pa bova v Križevski vasi.

Zasluženo brezalkoholno pivo in voda.

1 komentar “Kolesarjenje na Zasavsko sveto goro”


 1. Boris Horvat pravi:

  Pozdravljen, delaš ( delata ) krasne ture in lepe fotografije. Mislim, da ti mnogi zavidajo kako znaš uživati življenje na kolesu, v družbi z naravo in lepšo polovico, ha.
  Morda se kdaj srečava ali pa tudi slišiva, da narediva kakšen prijeten kolesarski izlet. Sem namreč tudi sam veliki ljubitelj kolesarjenja, uživanja v naravi in njenih lepotah.
  Lepo je brati tvoje članke, vedno zvem kaj novega o naši prelepi deželici.
  Srečno na kolesu in veliko kolesarskih užitkov, ti ( vama ) želim.
  LP
  Boris

  1


Komentiraj