S kolesom iz Ljubljane okoli Snežnika in nazaj.

Avgust 23, 2011 Avtor: admin Kategorija: kolesarjenje

V soboto sva se odpravila na krožno pot iz Ljubljane proti Snežniku. Snežniške gozdove sem prehodil pred leti, ko smo se Denis, Miha, Berci in David odpravili na peš pot iz Iškega Vintgarja v Ilirsko Bistrico. Že takrat so mi bile zelo všeč ogromne gozdne površine kjer je mir in čisti zrak. Tokrat sva se z Mojco odločila za malce drugačno varianto s kolesom. Prvič v letošnjem letu sva se podala na pot, ki zahteva res dobro pripravljenost.

Odhod iz centra Ljubljane.

No pa se odpraviva, se bova?

Štartala sva iz centra Ljubljane in se za začetek povzpela na Rakitno. Temperatura je rasla in na Rakitni sva bila že pošteno ogreta.

Na Rakitni sva ob jezeru malo spočila noge.

Spustila sva se proti Cerknici. Obnovila sva vodne zaloge in se v lokalu v vasi Dolenje Jezero ustavila na kavi. Opazovala sva lokalne kočijaše, ki so imeli nekakšen zbor.

Pijeva kavo v Dolenjem jezeru, kolesi počivata.

Ura je bila pol enih in čas je bil, da jo zopet popihava v gozd. Poslovila sva se od asfalta. Hitro sva se zapeljala čez Cerkniško jezero in že sva vstopila v prostrane gozdove.

Proti Javornikom

Čez jezero proti gozdu. Pred nama je kup hlodov.

No, takšen kup hlodov pa še nisem videl. Upam, da ne gre za ilegalen posek (:

Po prašnem makedamu sva se v tišini Javorniškega gozda počasi vzpenjala. Pri Novi hiši (tako se imenuje kraj z ogromno zapuščeno hišo in kapelico) sva se okrepčala in poslušala grmljenje daleč stran v smeri Snežnika. Nadaljevala sva pot in kmalu prišla do kraja Vrh Korena na višini 882m. Tukaj sva se usmerila proti Mašunu. Med potjo sva velikokrat zvonila z zvoncem, kajti nahajala sva se na območju naše največje zveri, medveda.

Na križišču sva se usmerila proti Mašunu.

Prispela sva v Mašun na višini 1022m. Čas za malico in na krožniku so se hitro znašli slastni orehovi štrukli in njoki z gobami. Pred tem pa še gobova juha. Pojedla sva slastno malico, poslikala čudovite obnovljene stolpe in že drvela proti Sviščakom.

Pravljični stolpi na Mašunu.

Njoki z gobami in orehovi štruklji. Slastno in res krasno. Drugače gre za gostišče, ki je najbolj znano po divjačini. Zopet nisva mogla naročiti njihovih specialitet. No štruklji in svaljki so bili odlični.

Bila sva že pošteno utrujena, ko sva prispela na Sviščake na višini 1242m. V planinskem domu sva napolnila zaloge vode in se zapeljala po cesti, ki pelje v Ilirsko Bistrico. Na drugem odcepu levo sva se zapeljala 300 metrov naprej v gozd. Postavila sva šotor, skuhala hitro večerjo in se v temni noči skobacala v šotor. Nekaj časa sva poslušala polhe, ki so nad nama jedli žir, kaj kmalu pa sva se pogreznila v globok spanec. Števec na kolesu se je ustavil pri 88km.

Prispela sva na Sviščake. Noge so pošteno napumpane.

Pravljična dežela hišic.

Tukaj sva se utaborila in prespala.

Kolesa se svetijo ponoči. To je zaradi novih Schwalbe zračnic.

Ob 5:15 zvoni ura. Hop skočim pokonci in že kuham kavo. Čeprav je trenutna temperatura kot v hladilniku pa naju čaka še en vroč dan in veliko kilometrov. Odpraviva se po gozdnih poteh okoli Snežnika kjer ne srečava žive duše.

Jutranja kava v gozdu. Hmmm kako diši.

Zjutraj nadaljujeva pot. Zaradi svežine v zraku sva morala obleči tudi flis.

Mojca pelje proti soncu in upa, da se tam ne sončijo medvedi.

V daljavi opazujeva vrh Snežnika. Čudovito.

Peljeva čez mrazišče Velika Padežnica kjer se prestaviva v drug letni čas. Smreke in trava so popolnoma mokre iz ust pa se nama kadi. Kilometer naprej pa že vročina in sonce. Opazujeva vrh Snežnika.

Počasi proti Veliki Padežnici. Pojavi se mraz značilen za mrazišča.

No tukaj je pa res mraz. Padežnica je čisto drug planet.

V Mirinu obrneva levo in nadaljujeva pot proti kraju Sežanje. Tukaj srečava gospo in moža, ki s psom nabirata gobe. Gospa pove, da gob ni, je pa veliko medvedovih iztrebkov. Posloviva se in nadaljujeva proti Leskovi Dolini skozi Mezelišče. Doseževa najvišjo točko 1399 metrov. Sedaj pa spust. Joj,joj,joj najine gume in kolo niso najbolj primerni za spust po grobem makedamu, zato napredujeva počasi. Med spustom izgubim “šrauf” in prtljažnik mi malce zapleše. Hitro popravim težavo. Srečava nekaj gorskih kolesarjev, ki se vzpenjajo proti Snežniku.Iz Leskove doline se spustiva do gradu Snežnik.

Čudoviti grad Snežnik. V njem prebiva grof Durini Marko, potem pa zvoni ura.

Tukaj začutim pomanjkanje kalorij in kot naročeno pred gradom zagledam stojnico na kateri dve gospe prodajata piškote. Opa, tole pa je nakaj za naju. Kupiva škatlo najbolj sladkih in na maslu narejenih piškotov. Spustiva se do vode kjer ob praznjenju škatle opazujeva goske, race, ribe in grad. Ura je 13 in vročina resnično pripeka. Po uri počitka se namaževa s kremo in oddrviva skozi Lož proti Cerknici. Končno asfalt. V Cerknici naju malo zdela vročina zato se ustaviva v lokalu na osvežitvi. Vmes bencinsko črpalko”oropava” tekočine. Odločiva se, da ne bova vozila po glavni cesti in se proti Ljubljani odpravila skozi Menišijo. Iz Cerknice se dvigneva proti Begunjam pri Cerknici in nadaljujeva v smeri Kožljeka.

Čudovita pokrajina po kateri je res užitek kolesariti.

Vmes se zgodi “padec energije” in potrebna je obnovitev rezerv. Ugotoviva, da je Menišija resnično lep konec Slovenije in da se tukaj še nikoli nisva vozila s kolesom. Mimo Kožljeka se še malo povzpneva, nato pa spustiva mimo potoka Borovniščica proti Pokojišču. Opa, zopet malo gor in dol in kmalu sva v Pokojišču. Pred leti, ko sva obiskala Pekel sva odkrila to vas, ki leži na čudovitem kraju. Iz Pokojišča se po klancu, ki je vsekakor ene izmed najbolj strmih kar sem jih kdaj srečal, spustiva v Borovnico. Od tu preko Barja ni več daleč do Ljubljane. Doma naju pričaka “savna” in začne se teden vročine. Števec se ustavi pri 94km kar skupaj znese 182 km. Višinskih pa je verjetno bilo hudo veliko. Na kolesu sva presedela malo manj kot 14 ur.

Spust v Borovnico.

Na koncu pa še nekaj medvedov, ki sva jih srečala na poti (:

medvedi

To so medvedi, ki sva jih srečala na poti. Na srečo iz lesa ali pa na tabli. Z veseljem pa bi živega opazoval iz varne razdalje.

5 komentar “S kolesom iz Ljubljane okoli Snežnika in nazaj.”


 1. Dobra sta cestitke!

  1
 2. Blaž pravi:

  Super post in fotke. Pravljično, ni kaj. Razen tistega 5:15 seveda…

  2
 3. Denis pravi:

  Ej ful dober izlet. Pa kar naporen. Veliko makadamskega klanca in tako. Lepo, da sta se spravila na kolo.

  3
 4. Hello.

  Super fotos. I was there 2 years ago for a small trip. We took way from Hrad Snežnik to Sviščaki by car and then from Sviščaki by bike down to Ilirska Bistrica. Would you mind typing how much time does it take from Hrad to Sviščaki by bike?

  4
 5. marko durini pravi:

  Hello Peter,

  it depends on your speed 🙂 It takes around hour and a half to Sviščaki from the grad Snežnik. But the road is dirt road and not asphalt like from Sviščaki to Ilirska Bistrica. Ordinary treking or mountain bike is ok. Kind regards to Slovakia.

  5


Komentiraj