Makedonija IV del (Golem Korab, 2764m )

Julij 06, 2009 Avtor: admin Kategorija: hribolazenje, Makedonija

Iz Bitole sva se odpeljala v nacionalni park Mavrovo. Vreme se je močno poslabšalo in začelo se je obdobje dežja. Drugi dan je bilo zjutraj lepo in vedela sva, da ne bo dolgo zdržalo. Takoj po zajtrku sva se odpravila po informacije v informacijsko pisarno nacionalnega parka kjer so nama prijazno razložili kje se odpraviva na Golem Korab. Po krajšem klepetu sva se odpeljala do Strezimirja ( policijska postaja ) kjer je potrebno pokazati potne liste. Golem Korab je na meji z Albanijo in še vedno velja malce poostren režim kontrole v okolici. Policaji si zapišejo podatke, podelijo kakšen planinski nasvet in že lahko pelješ naprej. Od šefa postaje sva izvedela, da je za tiste, ki ljubijo množične pohode pravi dan 8. september ( dan samostojnosti Makedonije ), ko se cca. 1.500 planincev iz vseh koncev in krajev bivše juge odpravi na vrh. Sama ne spadava v to skupino in sva se zato odpravila sama (:

Pot na Golem Korab se začne pri opuščeni kasarni in je čudovita, varna, dobro markirana in nam na vrhu postreže z odličnim razgledom. Čas celotne ture je 5 – 7 ur. Na poti nisva srečala nobenega planinca razen treh albanskih nabiralcev zelišč, ki so s konji prijezdili v gore. Divje !

4 komentar “Makedonija IV del (Golem Korab, 2764m )”


 1. Matej pravi:

  Zanima me, če obstajajo kakšni zemljevidi markiranih planinskih poti v Makedoniji?

  1
 2. marko pravi:

  Matej živjo, oprosti za pozen odgovor. Planinskih kart vsaj do lanskega leta v Makedoniji ni bilo. Še najbolje je, če uspeš dobiti kakšno staro vojaško specialko. Drugače pa so poti na glavne in najvišje vrhove praviloma markirane. Na žalost pa na druge ne tako “pomembne” vrhove pač ne.

  2
 3. Vlado pravi:

  Zdravo.
  Poleti se tudi sam nameravam odpraviti na Korab.
  Zanima me do kod vodi asfaltirana pot, ker se mi zdi škoda avta?

  3
 4. admin pravi:

  Živjo, Vlado. Cesta, ki pelje do policijske postaje je asfaltirana. Od policijske postaje naprej pa je kolovoz, ki pripelje do stare in zapuščene vojašnice. Od vojašnice naprej pa vodi peš pot. Kolovoz je bil vsaj takrat v dobrem stanju. V kolikor pustiš avto pri policijski postaji te čaka še cca. 1 uro hoje do stare vojašnice.

  4


Komentiraj